Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Umytego bakłażana kroimy wzdłuż, skrapiamy oliwą. Kładziemy na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stoopni. Pieczemy przez 10-15 minut.W tym czasie obieramy czosnek i wyciskamy cytryne.

Krok 2
Wszystkie skladniki, oprócz suszonych pomidorów, miksujemy i doprawiamy sola i pieprzem. W tym czasie krótko moczymy suszone pomidory w cieplej wodzie, wyciskamy i drobno siekamy. Następnie mieszamy z pasta.

składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łodygi bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz