Pasta z buraków

Pasta z buraków

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190°C. Buraki dokładnie umyj. Każdy z nich zawiń w folię aluminiową i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz przez ok. 50-60 min, aż do miękkości buraków. Kiedy lekko przestygną, obierz je ze skórki.

Krok 2
Upieczone buraki zetrzyj na tarce. Twaróg pokrusz.

Krok 3
Papryczkę chili posiekaj. Natkę pietruszki i kolendrę również posiekaj.

Krok 4
Do miski dodaj chili, buraki, twaróg, natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na kanapkach lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Wskazówki

Gotową pastę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.

Składniki:

  • 4 buraki
  • 200 g twarogu Łaciaty półtłusty
  • 1 papryczka chili
  • świeża kolendra
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz