Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

Autor: najlepszewkuchni.pl

Ta niewiarygodnie zielona pasta zrobi z pewnością furorę na każdym przyjęciu. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Można ją podawać zarówno na kanapki z każdego rodzaju chleba, na grzanki, pity itp. ciekawostki. Z pewnością spodoba się nawet największym niejadkom, a już na pewno urozmaici zwykłe, codzienne posiłki.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Zielony groszek wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy krótko 3-5 minut.

Krok 2
Ugotowany groszek musimy natychmiast odcedzić i zahartować zimną wodą, inaczej straci swój piękny zielony kolor.

Krok 3
Przekładamy groszek do kielicha blendera i miksujemy dodając kolejno wyciśnięty ze skórki upieczony czosnek, wyciśnięty sok z całej cytryny oraz startą z niej skórkę, poszatkowany koperek, a na koniec tyle oliwy by uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i gotowe. Pastą możemy smarować kanapki i dekorować je bazylią lub podawać ją do surowych warzyw czy słonych przekąsek na przyjęciach. Możesz udekorować kanapki świeżym groszkiem.

Wskazówki

Pasta powinna mieć zdecydowany smak oraz być świeżo przygotowana. Przechowywana traci estetyczny i zielony kolor.

Składniki

  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku + 1 łyżka groszku do dekoracji (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku (upieczonego w skórce)
  • ¼ pęczka koperku
  • sok z cytryny i drobno starta skórka z niej skórka
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz