Pianka porzeczkowo czekoladowa

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • biszkopt:,
  • 3 jajka wielkość M,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 450,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ,
  • krem czekoladowy:,
  • 250 ml śmietanki łaciata 30 %,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • ,
  • pianka porzeczkowa:,
  • 500 g porzeczki czerwonej,
  • 200 g cukru,
  • 5 białek wielkość M,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 4 łyżki wody zimnej,
  • ,
  • dekoracja:,
  • śmietana łaciata 30 %,
  • 1 galaretką owoce leśne,
  • 20 dkg porzeczek ,
  • groszki czekoladowe,
  • melisa

Przygotowanie

Biszkopt:
Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko łączę mikserem. Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.

Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się połączą.

Pianka :
Porzeczki myję, obieram i miksuję blenderem. Przecieram przez sito pozbawiając się pestek i skórek. Białka, przelewam do miski metalowej, dodaję cukier i ubijam mikserem około 3 minuty na parze. Potem zdejmuję z pary miskę i ubijam dalej około 2-3 minuty. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody, dodaję 1/3 szklanki musu porzeczkowego i rozpuszczam w mikrofali. Żelatynę przelewam do musu porzeczkowego. Do białek wlewam pomału mus i cały czas miksuję. Robię to stopniowo nie od razu. Na zimny biszkopt wylewam krem czekoladowy i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Potem wylewam piankę porzeczkową i wstawiam na dwie godziny do lodówki. Na piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis