Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką

Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką

Autor: kuchenny świat

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Krok 1
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do miski i posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz czosnek. Marchewki kroimy na małe kawałki, a cebulę i czosnek na mniejsze części. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na dno brytfanki układamy kolejno : pokrojone warzywa, dynię, udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Po 45 minutach pieczenia zalewamy płyn i dopiekamy pozostałe 15 minut bez przykrycia.

  • 2 ćwierć udka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pokrojonej dyni
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu