Pierniczki Bożonarodzeniowe

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Autor: Jadwiga Żmijewska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Przygotowanie i dekorowanie.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w temperaturze 180° na złoty kolor. Po wystudzeniu udekorować lukrem królewskim oraz przybrać ozdobami wykorzystywanymi do dekoracji tortów.

Wskazówki

Śmietanka musi byc schłodzona aby pierniczki były kruche.

Pierniczki Bożonarodzeniowe

  • 4 szklanki mąki
  • 4 duże jajka
  • 4łyżki miodu
  • 2 łyżki masła (roztopione)
  • 4łyżki śmietanki 36% Łaciata
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • odrobina soli