Piernik herbaciany

Piernik herbaciany

Autor: Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Miód włóż do garnka, podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj żółtka, wlej esencję herbacianą, a następnie utrzyj. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną oraz sodę rozpuszczoną w łyżce wody. Wsyp przyprawę do pierników, a potem wlej aromat.

Krok 2
Na końcu dodaj sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 3
Ciasto wlej do przygotowanej dużej formy lub 2 form keksowych. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40- 50 minut. Smacznego!

Wskazówki

Taki piernik można przełożyć także ulubioną marmoladą.

Składniki:

  • ½ kg mąki ziemniaczanej
  • ½ l miodu
  • 3 jajka
  • 50 ml esencji herbacianej
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika