Pierogi z kaszą i pieczarkami

Pierogi z kaszą i pieczarkami

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Nadzienie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Do grzybów wsypać kaszę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie, smażyć przez chwilę, ostudzić.

Ciasto
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Dodać purée z dyni, jajko i rozpuszczone masło. Następnie stopniowo wlewać maślankę i zagnieść elastyczne ciasto.


Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką wykrawać krążki i włożyć porcję nadzienia.


Pierogi dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub cebulę. Przed podaniem okrasić pierogi.

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag purée z dyni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 5 dag kaszy perłowej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Przyprawa do zup w płynie

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Olej
  • Boczek