Pierogi z truskawkami z razowej mąki

Pierogi z truskawkami z razowej mąki

Autor: Śnieżynka

Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką kukurydzianą. Dodać jajko, oliwę i wodę z mlekiem, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm. i pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta ułożyć truskawkę, złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z bitą śmietaną, oprószone cukrem i zmiażdżonymi pozostałymi truskawkami.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 2
Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką kukurydzianą. Dodać jajko, oliwę i wodę z mlekiem, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta ułożyć truskawkę, złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 3
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.

Krok 4
Podawać z bitą śmietaną, oprószone cukrem i zmiażdżonymi pozostałymi truskawkami.

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej razowej
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szkl. gorącej wody
  • ½ szkl. mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • ½ kg truskawek
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Sól
  • Cukier