Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką kukurydzianą. Dodać jajko, oliwę i wodę z mlekiem, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm. i pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta ułożyć truskawkę, złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z bitą śmietaną, oprószone cukrem i zmiażdżonymi pozostałymi truskawkami.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Krok 1
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krok 2
Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką kukurydzianą. Dodać jajko, oliwę i wodę z mlekiem, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta ułożyć truskawkę, złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 3
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.
Krok 4
Podawać z bitą śmietaną, oprószone cukrem i zmiażdżonymi pozostałymi truskawkami.