Pigwowa marmolada

Pigwowa marmolada

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszna marmolada, idealna na śniadanie jako dodatek do kanapek. Na pewno zasmakuje każdemu.

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Owoce pigwy umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą (aby owoce były zakryte) gotować 30 minut. Pozostawić w wywarze do wystygnięcia.

Krok 2
Następnie obrać ze skórki, pokroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ zmiksować na puree.

Krok 3
W ¼ litra wywaru (woda po gotowaniu pigwy) rozmieszać cukier żelujący, dodać puree z pigwy, wymieszać. Gotować mieszając 2-3 minuty.

Krok 4 
Gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić. Słoiczki owinąć grubym ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.

Składniki:

  • - 2,5 kg dojrzałych owoców pigwy
  • - 1,5 kg cukru żelującego