Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

Autor: Danuta Piecyk

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Ciasto ziemniaczane
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Następnie wylać masę na sito, odstawić. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron.

Ciasto ziemniaczane:

  • 4 ziemniaki duże
  • 1 puszka sardynek w oleju z papryczką chilli ( 110 g )
  • 1 jajko
  • jedna cebula mała
  • Szczypiorek
  • 1,5 łyżki mąki
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól

Dodatkowo:

  • Natka pietruszki