Pizza Tuna

Pizza Tuna

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jeżeli szukasz wyrazistego smaku, tuńczyk będzie dobrym wyborem. Jest to ciekawy zamiennik mięsa. Czerwona cebula przełamie smak rybny. Jest to ciekawe połączenie, które obowiązkowo musisz wypróbować.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę łączymy z drożdżami, oliwą, solą i ciepłą wodą. Najpierw przy pomocy łyżki, następnie ciasto zagniatamy dłońmi. Po uzyskaniu jednolitego ciasta odstawimy je w ciepłe miejsce na pół godziny.

Krok 2
W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy dodatki do pizzy: tuńczyka odsączamy z oleju i dzielimy na średniej wielkości kawałki, cebulę kroimy w piórka i mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Krok 3
Nastawiamy piekarnik na 220ºC. Z przygotowanego ciasta forujemy placek w kształcie koła. Wierzch pokrywamy sporą ilością sosu pomidorowego i posypujemy oregano oraz równomiernie startą mozzarellą.

Krok 4
Pieczemy 10-15 minut.

Krok 5
Po wyjęciu z pieca pokrywamy wierzch pizzy kawałkami tuńczyka oraz piórkami cebuli. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżą pietruszką.

Wskazówki

Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Ciasto:

  • 250 g szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży w proszku
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatki:

  • Gotowy sos pomidorowy do pizzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • Świeża pietruszka
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny