Pizza z dynią i pieczarkami

Pizza z dynią i pieczarkami

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. 10 dag dyni wsypać do garnka, wlać odrobinę wody, gotować do miękkości, zmiksować, ostudzić.

Krok 2
Na rozgrzanej łyżce oliwy poddusić posiekany por, wsypać pokrojoną w kostkę pozostałą dynię i pieczarki, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Krok 3
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser salami pokroić w kostkę, kiełbasę i boczek pokroić w plasterki.

Krok 4
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i wodą. Wsypać 1,5 szkl mąki, zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać pozostałą mąkę, mus z dyni, posiekaną bazylię, sól i oliwę, wyrobić, uformować pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i odłożyć na 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem z ziołami, posypać odrobiną żółtego sera, wyłożyć farsz dyni i pieczarek, ser salami, wędlinę. Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 12-15 minut.

Ciasto:

  • 100 ml wody gazowanej
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 10 dag dyni Hokkaido
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag dyni Hokkaido
  • 1 por
  • 1 łyżka oliwy
  • 8-10 dag kiełbasy jałowcowej
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 5 dag sera salami
  • 8-10 dag sera żółtego
  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • Sól
  • Pieprz
  • sos sojowy