Danie: Obiad,
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja,
Krok 1
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. 10 dag dyni wsypać do garnka, wlać odrobinę wody, gotować do miękkości, zmiksować, ostudzić.
Krok 2
Na rozgrzanej łyżce oliwy poddusić posiekany por, wsypać pokrojoną w kostkę pozostałą dynię i pieczarki, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 3
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser salami pokroić w kostkę, kiełbasę i boczek pokroić w plasterki.
Krok 4
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i wodą. Wsypać 1,5 szkl mąki, zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać pozostałą mąkę, mus z dyni, posiekaną bazylię, sól i oliwę, wyrobić, uformować pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i odłożyć na 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem z ziołami, posypać odrobiną żółtego sera, wyłożyć farsz dyni i pieczarek, ser salami, wędlinę. Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 12-15 minut.