Pizza z grzybami i cukinią

Pizza z grzybami i cukinią

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pizza dla wegetarian. Smażone pieczarki nadają aromat całemu daniu, natomiast grillowana cukinia nadaje łagodności. Przepis polecany na lunch, kolacje lub jako danie główne.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy pozostałe składniki, dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia.

Krok 2
Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej na złoty kolor przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę pomidorową i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż sos nie zacznie gęstnieć.

Krok 3
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Cukinię myjemy, kroimy na 0,5 cm plasterki i grillujemy bez użycia oliwy na patelni do grillowania. Pieczarki oczyszczamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, aby zmiękły.

Krok 4
Następnie z gotowego ciasta formujemy koło, smarujemy je przestudzonym sosem. Na całość nakładamy starty na tarce o grubych oczkach ser mozzarella oraz plasterki oliwek. Nakładamy według uznania grillowaną cukinię oraz podsmażone pieczarki portobello.

Krok 5
Pieczemy 15-20 minut.

Wskazówki

Podajemy razem z oliwą z oliwek.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Sos:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dodatki:

  • 0,5 cukinii
  • 10 małych pieczarek portobello
  • 10 czarnych oliwek
  • 150 g mozzarelli
  • oliwa z oliwek