Pizza z ziołami i suszoną cebulą

Pizza z ziołami i suszoną cebulą

Autor: Śnieżynka

Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko, wymieszać. Następnie dodać sól, olej, cebulę i zioła, dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie posmarować ketchupem, posypać połową startego sera i pokrojonym w kostkę boczkiem. Szynkę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na cieście, posypać pozostałym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko, wymieszać.

Krok 2
Następnie dodać sól, olej, cebulę i zioła, dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Krok 4
Następnie posmarować ketchupem, posypać połową startego sera i pokrojonym w kostkę boczkiem.

Krok 5
Szynkę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka.

Krok 6
Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na cieście, posypać pozostałym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.

Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka płatków suszonej cebuli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 dag żółtego sera
  • 5 dag parzonego boczku
  • 5 dag szynki konserwowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli