Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko, wymieszać. Następnie dodać sól, olej, cebulę i zioła, dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie posmarować ketchupem, posypać połową startego sera i pokrojonym w kostkę boczkiem. Szynkę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na cieście, posypać pozostałym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko, wymieszać.
Krok 2
Następnie dodać sól, olej, cebulę i zioła, dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 4
Następnie posmarować ketchupem, posypać połową startego sera i pokrojonym w kostkę boczkiem.
Krok 5
Szynkę pokroić w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka.
Krok 6
Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na cieście, posypać pozostałym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.