Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Autor: JowitaP

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przygotowanie

Przygotowanie masy
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę ścieramy pod koniec. Dodajemy 1 jajko, mąkę i przyprawy.

Smażenie placków
Na dużą patelnię wlewamy sporo oleju. Łyżką formujemy placki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy ze śmietaną.

Wskazówki

Nadmiar tłuszczu z placków należy odsączyć.

Placki ziemniaczane

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • śmietana łaciata 12 %