Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Do miski przełóż śmietankę, wbij całe jajko, dodaj cukier, wlej mleko, olej oraz esencję waniliową. Wymieszaj lub zmiksuj dokładnie.
Krok 2
W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie za pomocą sitka przesiej do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto dokładnie, aby nie było grudek. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i dodaj do ciasta, zamieszaj do połączenia składników, nie dłużej.
Krok 3
Formę na muffiny lub małe babeczki wysmaruj cienko rozpuszczonym masłem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka). Do foremek przełóż ciasto. Na środek każdej muffinki włóż po 3 maliny i przykryj ciastem tak. aby owoce nie wystawały.
Krok 4
Wstaw muffinki do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 12 -15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w muffinki wykałaczkę - najlepiej przy brzegu, czyli tak gdzie nie ma malin. Jeśli wyjdzie sucha, muffinki są gotowe.
Krok 5
Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia w formie. Kiedy ostygną przełóż je na talerz, oblej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi malinami. Smacznego!