Podwójnie czekoladowe muffinki z malinami

Podwójnie czekoladowe muffinki z malinami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Do miski przełóż śmietankę, wbij całe jajko, dodaj cukier, wlej mleko, olej oraz esencję waniliową. Wymieszaj lub zmiksuj dokładnie.

Krok 2
W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie za pomocą sitka przesiej do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto dokładnie, aby nie było grudek. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i dodaj do ciasta, zamieszaj do połączenia składników, nie dłużej.

Krok 3
Formę na muffiny lub małe babeczki wysmaruj cienko rozpuszczonym masłem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka). Do foremek przełóż ciasto. Na środek każdej muffinki włóż po 3 maliny i przykryj ciastem tak. aby owoce nie wystawały.

Krok 4
Wstaw muffinki do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 12 -15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w muffinki wykałaczkę - najlepiej przy brzegu, czyli tak gdzie nie ma malin. Jeśli wyjdzie sucha, muffinki są gotowe.

Krok 5
Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia w formie. Kiedy ostygną przełóż je na talerz, oblej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi malinami. Smacznego!

Składniki:

  • 100 g śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka UHT Mazurski Smak 2%
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g cukru
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 g świeżych malin
  • 25 g masła Łaciate
  • polewa czekoladowa