Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Autor: Niezapominajka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Krok 2
Całe jajka zmiksować z solą i cukrem z ziarenkami wanilii.

Krok 3
Następnie dodać sok z pomarańczy, startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (gdy sok z pomarańczy jest mało słodki, to do ciasta dodać trochę miodu lub cukru pudru).

Krok 4
Wymieszać do połączenia się składników.

Krok 5
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu łyżką nakładać małe porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor. Gdy na placuszkach pojawią się bąbelki powietrza, obrócić na drugą stronę.

Wskazówki

Naleśniki podawać z miodem, konfiturą lub sosem czekoladowym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. soku z pomarańczy
  • 0,5 szkl. startej marchewki
  • 2 łyżki oleju z rzepaku i lnu z aromatem masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • Szczypta soli