Pomidorowe ogórki

Pomidorowe ogórki

Autor: najlepszewkuchni.pl

Delikatne ogórki w zalewie pomidorowej zasmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek do mięsnego obiadu.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Ogórki umyć (nie obierać), pokroić w plasterki, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Posypać solą (2 łyżki), wymieszać i odstawić na 2 godz.

Krok 2
Po tym czasie odlać z nich sok, a ogórki z cebulą układać ciasno w słojach.

Krok 3
Olej z cukrem, octem i 1 łyżką soli zagotować. Zdjąć z ognia i dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Krok 4 
Ostudzić gotową zalewę, a następnie zalać nią ogórki. Pasteryzować 10 min słoje litrowe, 5 min słoje 250 ml. Po upływie czasu wyjąć z garnka.

Składniki:

  • - 2 ½ kg ogórków
  • - ½ kg cebuli
  • - 20 dag koncentratu pomidorowego
  • - ½ szklanki cukru
  • - ½ szklanki octu
  • - ½ szklanki oleju
  • - 3 łyżki soli