Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 250 ml śmietanki łaciata 30 %,
  • 40 dkg porzeczek czerwonych,
  • mięta ,
  • ,
  • sos porzeczkowy balsamiko:,
  • 1 szklanka porzeczek czerwonych,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka sosu balsamiko

Przygotowanie

lody
Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito.Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem.. Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Co dwie godziny miksuję.Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym.Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry. Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc. Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.

sos:
Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis