Porzeczkowy tort z glazurą

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • biszkopt:,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego ,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ,
  • spód z ciastek:,
  • 160 g ciastek kruchych,
  • 50 g masła,
  • ,
  • galaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki obranej,
  • 1/2 galaretki z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • ,
  • masa z czerwonej porzeczki:,
  • 70 dkg czerwonej porzeczki,
  • 500 ml śmietanki łaciata30 %,
  • 400 ml jogurtu greckiego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki pudru,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • 4 łyżki obranej porzeczki,
  • glazura,
  • 1 szklanka musu z czerwonej porzeczki,
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy.

Spód z ciastek:
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę do lodówki.

Galaretka z czarnej porzeczki:
Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito. Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę. Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi. Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.

Masa z czerwonej porzeczki:
Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko. Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury. Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić. Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem.. Delikatnie mieszam. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam. Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis