Danie: Obiad,
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Krok 1
Ryż brązowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzić.
Krok 2
W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, przygotować potrawkę.
Krok 3
Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.
Krok 4
Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na połówki.
Krok 5
W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz pora i smażyć, aż warzywa staną się szkliste.
Krok 6
Dodać rybę. Skropić ją sokiem z cytryny. Dusić na warzywach 1-2 minuty. Wlać wodę. Dodać przyprawę do ryb oraz chilli i pieprz cayenne. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Krok 7
Dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut.
Krok 8
Zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z ryżem.