Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Autor: Ania321

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Ryż brązowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzić.

Krok 2
W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, przygotować potrawkę.

Krok 3
Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.

Krok 4
Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na połówki.

Krok 5
W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz pora i smażyć, aż warzywa staną się szkliste.

Krok 6
Dodać rybę. Skropić ją sokiem z cytryny. Dusić na warzywach 1-2 minuty. Wlać wodę. Dodać przyprawę do ryb oraz chilli i pieprz cayenne. Dusić pod przykryciem 10 minut.

Krok 7
Dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut.

Krok 8
Zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z ryżem.

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu
  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 por (zielona część)
  • ½ cebuli
  • 1 pęczek koperku świeżego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 2-3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • ⅓ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mąki