Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Oczyszczone mięso doprawić solą i pieprzem i oprószyć mąką.

Krok 2
Na dużej patelni rozgrzać masło. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć przez minutę.

Krok 3
Dodać kawałki kurczaka i obsmażać przez około 5 minut z każdej strony. Mięso i boczek przełożyć do garnka.

Krok 4
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Zalać bulionem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła. Do szklanki przelać trochę bulionu i wymieszać z koncentratem, dodać z powrotem do sosu.

Krok 5
Mięso zalać sosem i gotować pod przykryciem przez 45 minut.

Krok 6
Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać do mięsa, wymieszać.

Wskazówki

Podawać ze świeżą bagietką.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (udka, skrzydełka, piersi)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 150 g boczku
  • 5 cebulek szalotek
  • 750 ml bulionu mięsnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g pieczarek
  • Sól
  • Pieprz