Pudding dyniowy.

Pudding dyniowy.

Autor: Ela Połowniak

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Krok 1
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku około godziny. Nastepnie obieramy i blendujemy na gładki mus. W misce mieszamy mleko kokosowe z jajkami i cukrem. Dolewamy ostudzone masło i na końcu dokładamy dynie i przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować i przelać do natłuszczonych foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 min. aż pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni.

składniki

  • 1 szkl. musu z dyni
  • pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml)
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 3 łyżki stopionego masła ŁACIATE
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • masło do wysmarowania foremek
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego