Pulpeciki w sosie śmietankowo-koperkowym

Pulpeciki w sosie śmietankowo-koperkowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pulpeciki w sosie śmietankowo-koperkowym to smaczne i pożywne danie polecane dla całej rodziny. Delikatny sos śmietankowo-koperkowy nadaje mu niepowtarzalny smak.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mięso mielone mieszamy z pokrojoną drobno cebulą, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.

Krok 2
Formujemy pulpety niewielkich rozmiarów, które następnie obtaczamy w mące. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju na patelni przez 5 minut z każdej strony. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Krok 3
Gdy mięso będzie gotowe, wyciągamy je na talerz. Do śmietanki Łaciatej dodajemy pokrojony drobno koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4
Pulpety polewamy przygotowanym sosem śmietankowo-koperkowym.

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek kopru
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 4 woreczki ryżu