Pyszna pathia z krewetek z wiórkami kokosowymi

Pyszna pathia z krewetek z wiórkami kokosowymi

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pathia z krewetkami jest potrawą dobrą, aromatyczną i rozgrzewającą. Idealnie nadaje się na każdą okazję, zwłaszcza na przyjęcia okolicznościowe.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki,

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę kroimy drobno i smażymy, aż do uzyskania złotego koloru. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją.

Krok 2
Do cebuli dodajemy wiórki kokosowe i smażymy je, aż do zarumienienia.

Krok 3
Dodajemy chilli, paprykę w proszku, liście laurowe, rozmaryn, drobno pokrojony imbir i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 500 ml wody.

Krok 4
Po zagotowaniu sosu wrzucamy do niego krewetki dusimy przez 15 minut. Podajemy z ryżem i posypujemy listkami natki pietruszki.

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek
  • 2 cebule
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 g ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 25 g imbiru
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • 1 natka pietruszki