Dość pracochłonny przepis - jednak zdecydowanie warto go wypróbować. Przypomina czasy dzieciństwa. Idealny na obiad w gronie rodzinnym - smaczny i tradycyjny przepis.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i przyprawy.
Krok 2
Cebulę i pieczarki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą.
Krok 3
Nabieramy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, na środku układamy łyżeczkę masy mięsnej i zaklejamy całość szczelnie masą ziemniaczaną, tworząc okrągłe pyzy.
Krok 4
Pyzy gotujemy we wrzątku ok. 15 minut.