Pyzy ziemniaczane z wieprzowiną

Pyzy ziemniaczane z wieprzowiną

Autor: najlepszewkuchni.pl

Dość pracochłonny przepis - jednak zdecydowanie warto go wypróbować. Przypomina czasy dzieciństwa. Idealny na obiad w gronie rodzinnym - smaczny i tradycyjny przepis.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i przyprawy.

Krok 2
Cebulę i pieczarki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą.

Krok 3
Nabieramy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, na środku układamy łyżeczkę masy mięsnej i zaklejamy całość szczelnie masą ziemniaczaną, tworząc okrągłe pyzy.

Krok 4
Pyzy gotujemy we wrzątku ok. 15 minut.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • ½ łyżeczki soli