Racuchy z czerwoną porzeczką

Racuchy z czerwoną porzeczką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Racuchy z czerwoną porzeczką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Rozmieszaj drożdże z 0,5 szklanki mleka i łyżką cukru, a następnie odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę przez sito i połącz ją z roztrzepanym jajkiem oraz zaczynem drożdżowym.

Krok 2
Później dodaj resztę (ciepłego) mleko, całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło.

Krok 3
W tym czasie porzeczki umyj. Maliny oraz borówki również oczyść.

Krok 4
Łyżką rozłóż placuszki na patelni na rozgrzany olej i smaż na rumiany kolor.

Krok 5
Śmietankę Łaciatą ubij z cukrem pudrem. Racuchy udekoruj porzeczkami, ubitą śmietanką Łaciatą, malinami oraz borówkami.

Wskazówki

Zamiast czerwonej porzeczki, możesz użyć także czarnej.

Składniki

  • - 0,5 l mleka (ciepłego)
  • - 1 jajko
  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - 0,5 kostki drożdży
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 g soli
  • - 1 łyżki cukru pudru do posypania
  • - 0,5 kg czerwonej porzeczki

Dodatkowo

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - łyżka cukru pudru
  • - 100 g malin
  • - 100 g borówek amerykańskich