Risotto z parmezanem

Risotto z parmezanem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Risotto z parmezanem to tanie danie. Przyrządzisz je łatwo i szybko. Proste i pyszne danie.

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Ważne, aby ziarenka ryżu były oblepione tłuszczem.

Krok 2
Dodajemy wino. Gdy ryż wchłonie płyn, stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.

Krok 3
Przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość mieszamy.

Krok 4
Gotowe risotto posypujemy sporą ilością startego parmezanu.

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól