Risotto w wersji deserowej. Idealne dla gości w sezonie letnim.
Danie: Obiad,
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki,
Ze śmietanką
Krok 1
Truskawki myjemy i kroimy w dobrną kosteczkę.
Krok 2
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Krok 3
Stopniowo podlewamy ryż mlekiem zamiennie z wodą. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15-20 minut.
Krok 4
Dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Dosładzamy do smaku miodem.
Krok 5
Gotowe risotto mieszamy z kawałkami truskawek i kawałkami orzechów.
Dodatkowo można polać miodem