Risotto z truskawkami i orzechami

Risotto z truskawkami i orzechami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Risotto w wersji deserowej. Idealne dla gości w sezonie letnim.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Truskawki myjemy i kroimy w dobrną kosteczkę.

Krok 2
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.

Krok 3
Stopniowo podlewamy ryż mlekiem zamiennie z wodą. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15-20 minut.

Krok 4
Dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Dosładzamy do smaku miodem.

Krok 5
Gotowe risotto mieszamy z kawałkami truskawek i kawałkami orzechów.

Wskazówki

Dodatkowo można polać miodem

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 100 g truskawek
  • 2 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • Garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • Miód