Rocher

Rocher

Autor: frog

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

Biszkopt orzechowo kakaowy
Do jednego pojemnika dodajemy drobno zmielone orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli Stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy żółtka. Gdy otrzymamy już jajeczną masę łączymy ją wraz ze suchymi składnikami i delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach lub ręcznie) Formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozmiar formy - 25 x 35 lub odrobinę większa, nic się wtedy takiego nie stanie. Pieczemy w temperaturze 175 °C na mniej więcej 30-40 minut.

Krem Rocher
Mieszamy serek mascarpone z Nutellą. Rozpuszczamy na parze czekoladę i dodajemy do reszty. Mielimy orzechy i na sam koniec wszystko delikatnie łączymy. Wstawiamy do lodówki aż stężeje.

Krem śmietanowy
Śmietankę Łaciatą wraz z mascarpone ubijamy na sztywno Dodajemy cukier puder Proszę uważać by nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło.

Układ ciasta
Biszkopt przekrajemy na pół. Zaczynając od spodu: jedna część biszkoptu, polowa masy Rocher masa śmietanowa, cała druga połowa biszkoptu druga połowa masy Rocher. Wstawiamy do lodówki by ładnie zesztywniało. Przepyszne ciasto gotowe :)

Wskazówki

Opcjonalnie można użyć likieru orzechowego by nasączyć każdą połówkę biszkoptu. ale nie jest to konieczne.

Biszkopt orzechowo- kakaowy

  • 8 jaj
  • 180 g cukru
  • 200 g orzechów włoskich (drobno zmielonych)
  • 120 g mąki
  • 40 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem rocher

  • 400 g kremu Nutella
  • 400 g serka mascarpone
  • 70 g czekolady mlecznej (do roztopienia)
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

Krem śmietanowy

  • 500 ml śmietanki Łaciatej 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru