Roladka z żurawiną i morelami

Roladka z żurawiną i morelami

Autor: Śnieżynka

Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem. Następnie posmarować dżemem żurawinowym i ułożyć pokrojone w słupki morele. Zwinąć w roladkę, zawiązać nitką kuchenną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i kolorowym pieprzem. Skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 190 stopni.

Danie: Obiad,

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem.

Krok 2
Następnie posmarować dżemem żurawinowym i ułożyć pokrojone w słupki morele. Zwinąć w roladkę, zawiązać nitką kuchenną.

Krok 3
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i kolorowym pieprzem.

Krok 4
Skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 190°C.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • Sól
  • pieprz czarny mielony
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego do mięs
  • Pieprz kolorowy
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka mielona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek