Rozpływające się w ustach ossobuco wołowe z czosnkiem

Ossobucco pięknie pachnie tymiankiem i czosnkiem. Mięso jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje, z pewnością będzie chciał powrócić do tej potrawy!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kawałki pręgi wołowej z kością
  • - 4 duże ząbki czosnku
  • - 4 gałązki rozmarynu
  • - ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • - 1 szklanka wody
  • - 2 łyżki masła klarowanego
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy masło na patelni. Pręgę wołową przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na patelni z każdej strony po ok. 3 minuty



Krok 2

Czosnek obieramy i ścieramy, a następnie razem z rozmarynem dodajemy do patelni z mięsem. Całość zalewamy białym winem i wodą. Dusimy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok. 3 godziny



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.