Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami

Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszna tarta z dodatkiem migdałów to pomysł na oryginalną tarte z owocami. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie na śliwki.

Danie: Deser,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Mąki przesiewamy i dodajemy pokrojone masło, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki. Sok z cytryny mieszamy z maślanką i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego spłaszczoną kulę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Usuwamy pestki. Następnie układamy je na spodzie ciasta (zostawiamy ok. 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu). Posypujemy śliwki cukrem.

Krok 3
Brzegi ciasta zawijamy. Następnie smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy gotowe ciasto do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu całość posypujemy posiekanymi migdałami.

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka maślanki

Nadzienie:

  • 600 g śliwek węgierek (bez pestek)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • garść migdałów