Pyszna tarta z dodatkiem migdałów to pomysł na oryginalną tarte z owocami. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie na śliwki.
Danie: Deser,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy,
Krok 1
Mąki przesiewamy i dodajemy pokrojone masło, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki. Sok z cytryny mieszamy z maślanką i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego spłaszczoną kulę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Usuwamy pestki. Następnie układamy je na spodzie ciasta (zostawiamy ok. 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu). Posypujemy śliwki cukrem.
Krok 3
Brzegi ciasta zawijamy. Następnie smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy gotowe ciasto do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu całość posypujemy posiekanymi migdałami.