Sałatka z oliwkami

Sałatka z oliwkami

Autor: Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Seler,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Seler dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i ugotować. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Krok 2
Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Krok 3
Jajko i jabłko obrać, pokroić w kostkę.

Krok 4
Jabłko skropić sokiem z cytryny.

Krok 5
Oliwki osączyć, pokroić na połówki.

Krok 6
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, połączyć z majonezem, dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszać.

Składniki:

  • ½ kg selera korzeniowego
  • 1 jabłko
  • 1 jajko na twardo
  • ½ szkl. czarnych oliwek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • ½ szkl. majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz