Sałatka z ryżem i pieczarkami

Sałatka z ryżem i pieczarkami

Autor: Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Ryż wypłukać i ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć.

Krok 2
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne.

Krok 4
Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidorki, sól i pieprz, wymieszać i ostudzić. Połączyć z zimnym ryżem, dodać majonez, ogórki, osączony groszek, przyprawić do smaku, wymieszać.

Wskazówki

Sałatkę podawać z wędliną i pieczywem.

Składniki:

  • 15 dag ryżu
  • 10 dag groszku konserwowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule dymki
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz