Sałatka na ciepło z kalafiorem, szpinakiem, posypana płatkami migdałowymi i śmietanką

Sałatka na ciepło z kalafiorem, szpinakiem, posypana płatkami migdałowymi i śmietanką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wszystkie składniki sałatki doskonale wpłyną na nasze zdrowie. Sałatka jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Warto ją przygotować np. na kolację.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowanie sałatki zaczynamy od nagrzania wody w garnku oraz doprowadzenie jej do wrzenia. Kalafior dokładnie myjemy, oddzielamy różyczki kalafiora i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 5 minut.

Krok 2
W tym czasie rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni przez chwilę. Dodajemy liście świeżego szpinaku i lekko podsmażamy przez 2 minuty. Następnie przekładamy zawartość patelni do miski.

Krok 3
Po ugotowaniu kalafiora odcedzamy go i opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie lekko go rumienimy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oliwy. Kalafior dodajemy do szpinaku.

Krok 4
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je przez 4 minuty ciągle mieszając. Kiedy widzimy, że płatki są już zarumienione, ściągamy je z patelni i posypujemy nimi naszą sałatkę.

Krok 5
W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing. Do Śmietanki Łaciatej dodajemy sól, pieprz oraz posiekany świeży tymianek. Całość mieszamy i dodajemy do naszej sałatki.

Składniki

  • - 1 kalafior
  • - 100 g liści świeżego szpinaku
  • - garść płatków migdałowych
  • - oliwa z oliwek
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - sól
  • - pieprz
  • - 2 ząbki czosnku
  • - garść świeżego tymianku