Kolorowa sałatka z borówkami, serem i kurczakiem

Kolorowa sałatka z borówkami, serem i kurczakiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Sałatka z borówkami amerykańskimi, serem feta i kurczakiem to prawdziwe lato zamknięte na talerzu. Z pewnością zasmakuje zwłaszcza miłośnikom słodko-słonych połączeń. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wspaniale wygląda. Sałatkę można serwować ze świeżą lub podpieczoną bagietką.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. W miseczce połączyć 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz i obie papryki, włożyć filet i dokładnie wymieszać. Usmażyć na patelni w całości, następnie pokroić w plastry.

Krok 2
Składniki sosu wymieszać ze sobą.

Krok 3
Fetę pokroić w drobną kostkę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Krok 4
Marchewkę obrać. Obieraczką do warzyw wyciąć cienkie wstążki i następnie pokroić je w słupki.

Krok 5
Na talerze położyć rukolę. Rozłożyć równomiernie także marchewkę, filet z kurczaka, ser, borówki. Polać sosem i posypać płatkami migdałów.

Składniki:

  • - 4 garści rukoli,
  • - 200 g filetu z kurczaka,
  • - 100 g twarogu Mazurski Smak,
  • - 50 g borówek amerykańskich,
  • - 2 łyżki płatków migdałów,
  • - ½ małej marchewki,
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Winegret miodowy:

  • - 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - 2 łyżki miodu,
  • - sól i pieprz