Sałatka z brązowym ryżem, łososiem i selerem naciowym

Sałatka z brązowym ryżem, łososiem i selerem naciowym

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler,

Przygotowanie

Krok 1
Ryż brązowy wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 30 minut. Odcedzić, a gdy przestygnie, przełożyć do miski.

Krok 2
Wędzone brzuszki z łososia oddzielić ze skóry i ości. Dodać do ryżu.

Krok 3
Dodać paprykę czerwoną pokrojoną w średniej wielkości kostkę.

Krok 4
Seler naciowy oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do reszty składników.

Krok 5
Dodać również odsączony z zalewy groszek konserwowy oraz oczyszczone i porwane na połówki liście szpinaku.

Krok 6
Do oliwy z oliwek wsypać sos sałatkowy i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z sałatką. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki:

  • 100 g ryżu brązowego
  • 300 g łososia wędzonego (brzuszków)
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 opak. sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego
  • Sól
  • Pieprz