Sałatka z kalmarami i pietruszką

Sałatka z kalmarami i pietruszką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kalmary to głowonogi zaliczane do owoców morza. Mają delikatne mięso o słodko-morskim smaku, lekko gumową konsystencję i co ważne, są naturalnym afrodyzjakiem. Oprócz tego zawierają mnóstwo składników odżywczych.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam, Skorupiaki,

Przygotowanie

Krok 1
Tuszki kalmarów pokroić w krążki (mrożone kalmary rozmrozić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, dodać kalmary i czosnek, smażyć 2-3 minuty

Krok 2
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie słupki, cebulę siekamy na małe kawałki. Z papryki wykrawamy gnaizdo naseinne, myjemy i kroimy.

Krok 3
Rozrywamy sałatę, dodajemy do niej listki pietruszki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na końcu polewamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.

Składniki

  • - 1 opakowanie kalmarów
  • - 1 cebula
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 górek
  • - kilka listków pietruszki
  • - sałata
  • - sezam
  • - oliwa z oliwek
  • - ząbek czosnku
  • - sól