Krewetki to bardzo znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej. Mięso to jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego są także znanym afrodyzjakiem.
Danie: Kolacja, Sałatki,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki,
Fit
Krok 1
Krewetki opłukać pod zimną wodą, obrać z pancerzyka (jeżeli posiadają i oderwać głowę) oczyścić z wnętrzności, osuszyć. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krewetki. Smażyć na średnim ogniu przez maksymalnie 3 minuty, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę.
Krok 2
Kiedy krewetki się usmażą zostawiamy je, aż ostygną, a do miski wsypujemy mix sałat i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Krok 3
Sałatkę doprawiamy przyprawami i oliwą, mieszamy, dodajemy krewetki i podajemy z połówką mozzarelli.
Dłuższe smażenie sprawia, że krewetki stają się twarde.