Sałatka z kulami serowo jaglanymi

Sałatka z kulami serowo jaglanymi

Autor: Magdalena Kaczmarek

Danie: Kolacja,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

sos
Pestki granatu przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, potem sok przecieram przez sitko a pestki wyrzucam. Do soku dodaję olej, musztardę, ocet, sól, pieprz. Zakręcam słoiczek i energicznie potrząsam żeby zrobił się gęsty.

sałatka
Kaszę płuczę na sitku, przesypuję do garnka, wlewam 2/3 szklanki wody, dodaję łyżkę oleju. Gotuję do miękkości i studzę. Do kaszy zimnej dodaję serek, sól, pieprz i mieszam. Formuję nieduże kulki. Część obtaczam w sezamie, część w pieprzu czerwonym. Na sałacie układam kulki serowe, dodaję pomidory suszone pokrojone, cebulę piórka, oliwki. Z mango wycinam kulki, dodaję też pestki granatu. Posypuję orzechami i polewam sosem przed podaniem.

Sos z granatu

  • 1/2 granatu,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól, pieprz,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Sałatka:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 100 g serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami
  • 1 opakowanie mixu sałat,
  • 8 oliwek ciemnych,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 pomidory suszone,
  • 1/2 mango,
  • 1/2 dojrzałego owocu granatu,
  • 2 łyżki orzechów włoskich ,
  • 1 łyżka czarnego sezamu,
  • pieprz czerwony