Sałatka z kurczakiem, grillowanymi brzoskwiniami, malinami i fetą

Wyjątkowa sałatka, która świetnie smakuje i pięknie wygląda. Jest w niej wszystko, co najlepsze - soczysty kurczak, grillowane, słodkie brzoskwinie, kwaskowate maliny, słona feta i chrupiące orzechy. Świetnie smakuje solo, ale można serwować ją także z pieczywem, na przykład podpieczoną bagietką. Warto czasem się rozpieścić i przygotować sobie taką sałatkę.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 garści mieszanej sałaty (mix sałat),
  • - 200 g filetu z kurczaka,
  • - 50 g sera feta,
  • - 1 dojrzała brzoskwinia,
  • - 8 malin,
  • - garść orzechów włoskich,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Dressing:

  • - 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżka miodu,
  • - 1 łyżka octu balsamicznego,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć. Posolić i popieprzyć z obu stron. Usmażyć w całości na łyżeczce oliwy z oliwek, a następnie pokroić w plastry.



Krok 2

Z brzoskwini usunąć pestkę, owoc pokroić na ćwiartki. Posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Mocno rozgrzać grillową patelnię, włożyć brzoskwinie. Grillować z obu stron po około 2 minuty.



Krok 3

Składniki dressingu dokładnie wymieszać, na przykład w słoiczku.



Krok 4

Ser feta pokroić w drobną kostkę.



Krok 5

Na talerz wyłożyć mix sałat, a następnie filet z kurczaka, zgrillowaną brzoskwinię, maliny, ser feta i orzechy włoskie. Polać dressingiem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.