Sałatka z rukoli i pomarańczy

Sałatka z rukoli i pomarańczy

Autor: najlepszewkuchni.pl

W pomarańczach zawarta jest bardzo duża ilość beta-karotenu i witaminy C. Ponadto owoce te przepełnione są błonnikiem pokarmowym, który usprawnia przemianę materii.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Wegetariańskie

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Przygotuj półmisek na sałatkę. Rukolę opłucz i odstaw do odsączenia wody. Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw, przekrój na połowę, a następnie pokrój w półksiężyce. Orzechy włoskie posiekaj.

Krok 2
Rukolę rozłóż na półmisku, dodaj pokrojoną pomarańczę, cebulę i orzechy. Następnie przygotuj sos (wymieszaj ze sobą 3 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek) i polej nim sałatkę.

Krok 3
Całość udekoruj pokruszonym serem.

Składniki:

  • -120 g rukoli
  • -1 pomarańcza
  • -1 mała czerwona cebula
  • -30 g orzechów włoskich
  • -50 g sera feta albo innego
  • -3 łyżki soku z cytryny
  • -2 łyżki oliwy z oliwek