Schab wieprzowy z suszonymi morelami

Schab wieprzowy z suszonymi morelami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Schab wieprzowy z suszonymi morelami to niezwykłe danie. Często spotykane jest na imprezach okolicznościowych oraz jako niedzielny obiad ze znajomymi.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Schab wieprzowy dokładnie myjemy i suszymy. W jego wnętrzu robimy otwór przy pomocy noża, wewnątrz którego układamy ciasno suszone morele.

Krok 2
Mięso posypujemy z wierzchu przyprawami i umieszczamy w brytfannie, na spód dodajemy masło.

Krok 3
Schab pieczemy przez 75 minut w temperaturze 195°C. Po tym czasie schab kroimy w plastry. Podajemy na ciepło. Dekorujemy liśćmi bazylii.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 12 suszonych moreli
  • 5 liści bazylii