Sernik baskijski La Vina

Sernik baskijski La Vina

Autor: Julianna Bednarczuk

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę. Brzegi papieru zawinąć do góry, ponieważ sernik mocno rośnie w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 °C (góra + dół).

Krok 2
W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać serek, śmietankę, sól i mąkę.

Krok 3
Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 °C, piec 40 minut. Po upieczeniu sernik będzie miał nieco miękki środek, tak powinno być, masa zetnie się podczas studzenia. Sernik wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka godzin do wystudzenia. Smacznego!

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowy
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli