Sernik borówkowy na zimno

Sernik borówkowy na zimno

Autor: najlepszewkuchni.pl

Sernik na zimno jest wilgotny i pyszny. To ciasto spełni też rolę tortu. Możesz przygotować ten przepis na dowolną okoliczność, na pewno zachwyci gości.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Przygotuj spód sernika. Masło rozpuść i ostudź. Ciastka zmiksuj razem z płynnym, wystudzonym masłem i ułóż na dnie tortownicy wysmarowanej masłem. Wygładź spód i schłodź przez ok. 30 min w lodówce.

Krok 2
Do dużej miski dodaj jajka, twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zmiksuj. Dodaj śmietankę i ponownie zmiksuj. W trakcie wrzuć umyte borówki.

Krok 3
Żelatynę zalej niewielką ilością wody. Kiedy napęcznieje dodaj do niej 2-3 łyżki masy serowej. Wymieszaj i przelej całość do naczynia z pozostałą masą serową. Zmiksuj na dużych obrotach.

Krok 4 
Ciasto wlej do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównaj wierzch sernika i schłodź w lodówce przez całą noc.

Krok 5
Wierzch ciasta przed podaniem ozdób świeżymi borówkami amerykańskimi. Możesz je także udekorować jadalnymi kwiatami. Smacznego!

Spód sernika:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18% wiadro
  • 4 jajka
  • 400 g + 150 g borówek
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego