Sernik truskawka z mango

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • niedziela, 25 czerwca 2017,
  • Sernik truskawka z mango,
  • ,
  • Lekki orzeźwiający dla ochłody na bazie zsiadłego mleka i serków. Moja wersja nie jest przesłodzona. Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się nie kończy.,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • spód:,
  • 300 g ciastek,
  • 90 g masła,
  • ,
  • masa serowa:,
  • 400 ml zsiadłe mleko,
  • 250 ml śmietanki łaciata 30%,
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • ,
  • masa truskawkowa:,
  • 200 g truskawek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • ,
  • masa mango:,
  • 1 mango ,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • ,
  • pozostałe:,
  • 1 galaretka truskawkowa,50 dkg truskwek

Przygotowanie

spód
Ciastka kruszę blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe.Mieszam dokładnie. Formę o średnicy 24x24 wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami. Odstawiam na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do miski przekładam serek homogenizowany, dodaję zsiadłe mleko, i śmietanę kremówkę. Mieszam mikserem. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody, dodaję żelatynę i wstawiam do mikrofalówki żeby się rozpuściła. Odstawiam do przestygnięcia ale ma być płynna. Galaretkę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję trzy łyżki masy serowej, żeby ją zahartować, i wlewam cienkim strumieniem do sera i cały czas miksuję. Masę wylewam na spód. Na wierzchu robię kleksy z masy truskawkowej i rozprowadzam je łyżeczką robiąc zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Masa truskawkowa:
Truskawki obrane miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do truskawek.

Masa mango:
Mano obieram i miksuję blenderem, dodaję rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach wody i mieszam. Do drugiej części masy serowej dodaję też połowę rozpuszczonej galaretki wcześniej ją hartuję. Wylewam na warstwę truskawkową. Na wierzch wylewam masę mango i robię łyżką zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody. Truskawki obieram i kroję w plastry. Układam je na serniku i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki. Sernik dobrze jest zrobić dzień wcześniej.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis