Śledź z wykwintnym sosem

Śledź z wykwintnym sosem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie na regionalną wieczerzę Wigilijną. Pyszne śledzie marynowane w żurawinowym sosie sprawdzą się idealnie jako świąteczna przystawka.

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę. Po 8 godzinach odlewamy wodę, zalewamy je schłodzonym mlekiem i moczymy jeszcze przez 2 godziny.

Krok 2
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy filet, dokładnie go suszymy i kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy sos: Śmietankę Łaciatą mieszamy z posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Krok 3
Kawałki śledzia rozkładamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy ziarenkami kolorowego pieprzu oraz pokrojonym szczypiorem. Podajemy z ziemniakami.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka Łaciate

Sos:

  • 2 posiekane cebulki
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • Do dekoracji kolory pieprz i szczypior