Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Płaty śledziowe mocz w zimniej wodzie przez 3 godziny. W trakcie dwa razy zmień wodę.

Krok 2
Następnie ususz śledzie i pokrój je na kawałki.

Krok 3
W misce wymieszaj śmietanę z musztardą i sokiem z cytryny.

Krok 4
Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Dodaj odsączony z zalewy groszek i posiekany koperek.

Krok 6
Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie dodaj śledzie i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie i wstaw na noc do lodówki. Smacznego!

Składniki:

  • ½ kg śledzia matias
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 200 g śmietany Mazurski Smak 18%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • ½ cytryny
  • pieprz